Van het gas af – welke duurzame verwarming kiezen?
Om aan de afspraken van het klimaatakkoord te voldoen, moet Nederland tot 2050 van het aardgas af. Het lijkt nog ver weg maar niets is minder waar! Omdat het niet tegelijkertijd kan, moet het stapsgewijs aangepakt worden. Met het ambitieuze plan om 30.000-50.000 huishoudens per jaar aardgasvrij te maken, is het de moeite waard om alvast na te denken over het verduurzamen van jouw eigen woning. Laat je erbij goed informeren. Er bestaan veel subsidies en regelingen voor het gasvrij maken van jouw huis. Het Energieloket aanwezig bij elke gemeente, kan jou helpen met advies bij het maken van de beste keuzes.
Het gasvrij maken van jouw woning kent vele voordelen.
Zo wordt de CO2 uitstoot met gemiddeld 25%-50% minder, wat gunstig is voor het tegengaan van het klimaatverandering. Met minder gas die gewonnen moet worden uit de bodem, wordt de kans op aardbevingen verminderd. Daarbij is het veiliger, want zonder gas is er ook geen kans op koolmonoxidevergiftiging of gasontploffingen. Goede isolatie die onmisbaar in het proces is, zorgt voor lagere energiekosten en een hogere energielabel van de woning; zo stijgt jouw woning in waarde. En door verbeterde isolatie en ventilatie wordt het wooncomfort verhoogd en het leefklimaat verbeterd.
Helaas kan het proces zelf vrij belastend zijn. Het vraagt om een aanzienlijke financiële investering. Afhankelijk van de gekozen oplossingen, kunnen de kosten hoog oplopen. Een aanpassing van jouw woning betekent dat het verbouwd zou moeten worden, met alle overlast van dien. Om van gasvrije warmte te kunnen genieten, moet het huis eerst zo goed mogelijk geïsoleerd worden. Het kan ook lastig zijn om te wennen aan, bijvoorbeeld, op inductie te koken. Maar uiteindelijk zal iedereen er mee te maken krijgen. Vroeg oriënteren helpt om bewuste keuzes te maken en zo het overlast voor jezelf te minimaliseren.

Maar wat is nu de beste manier om jouw huis duurzaam te verwarmen?
Het hangt af van het bouwjaar en de staat van jouw huis en kan op verschillende wijzen.
1. Zonnepanelen
Steeds meer huishoudens nemen de stap om zonnepanelen te installeren. De huidige markt biedt veel keuzes aan, variërend in prijs, kwaliteit, rendement en, niet geheel onbelangrijk, het uiterlijk. Het is een flinke investering maar kwaliteit zonnepanelen gaan tot 25 jaar mee, en verdienen zich vaak binnen 7-9 jaar terug. Pure winst! Door jouw eigen energie op te wekken, word jij onafhankelijk van de alsmaar stijgende energietarieven. Het eventuele overschot aan energie, kan jij terugleveren aan het elektriciteitsnet. De installatie moet dan worden geregistreerd bij de energieleverancier en de netbeheerder.
2. Warmtepomp
Er bestaan, globaal gezien, 4 soorten warmtepompen.
- volledig elektrische lucht/water warmtepomp: je kan het vergelijken met een cv-ketel zonder gas. De warmte wordt onttrokken uit de buitenlucht, welke wordt door de ventilator aangezogen, gaat door een systeem van een warmtewisselaar en een compressor, om vervolgens via een tweede warmtewisselaar jouw huis te verwarmen en voor warm water te zorgen. Het is heel energiezuinig en mocht jouw huis optimaal geïsoleerd zijn, dan heeft deze pomp voldoende capaciteit om het huis het hele jaar lang te verwarmen. Op warme dagen kan het proces omgekeerd worden. Het systeem vereist wel speciale radiatoren en/of vloerverwarming.
- volledig elektrische water/water warmtepomp: pomp met het hoogste rendement. Het vraagt om een aanzienlijke investering door met name de hoge kosten van boringen in diepe grondwaterlagen. Het relatief warme grondwater wordt naar de oppervlakte gepompt om daar, via een warmtewisselaar, de warmte over te dragen aan het water in de radiatoren, het vloerverwarmingsysteem en aan het leidingwater. Een water/water warmtepomp kan ook koelen in de winter en heeft een relatief laag energieverbruik.
- hybride warmtepomp: het is geen volledige vervanging van een cv-ketel op gas, maar werkt er mee samen. De hybride warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht om het huis te verwarmen. Voor het verwarmen van water in de badkamer, en wanneer het buiten erg koud is, springt er de cv-ketel bij. Dit systeem heeft een veel hoger rendement dan een cv-ketel op gas alleen, en bespaart direct 70-80% op het gasverbruik. Het kan aangesloten worden op bijna alle standaard ketels, ernaast of onder. Voor deze pomp is er ruimte nodig voor de buitenunit. De warmtebron voor dit type installatie is een systeem van buizen in de grond, rond of onder het huis.
- ventilatielucht/water warmtepomp: voor huizen met een mechanisch ventilatiesysteem. Dit type warmtepomp onttrekt warmte aan de ventilatielucht. Door te weinig capaciteit, levert het geen sanitair warm water en is meestal niet voldoende om jouw huis te verwarmen op koude winterdagen. Daardoor is het niet geschikt als hoofdverwarming van jouw woning.
3. Andere mogelijkheden:
- infrarood verwarming: elektrische stralingsverwarming. Hier wordt niet de lucht, maar de ruimte en de voorwerpen daarin, rechtstreeks verwarmd. De infrarood panelen komen in alle soorten en maten, zijn relatief goedkoop, en kunnen gemakkelijk geïnstalleerd worden. Het bereik is beperkt en daarom is het belangrijk om de juiste wattage te kiezen voor de ruimte. Er zijn veel panelen nodig om het hele huis te verwarmen. Het wordt een nog duurzamere oplossing in combinatie met zonnepanelen.
zonneboiler: zeer populair door de relatief lage kosten, de vrij eenvoudige installatie en weinig onderhoud. Het is in veel gevallen minder efficiënt dan bijvoorbeeld een warmtepomp met zonnepanelen en een goed verwarmingssysteem. Een zonnecollector in combinatie met een wateropslagtank, levert zelfs op de bewolkte en koude dagen, genoeg zonne-energie om het water in huis te verwarmen. Het is een goede aanvulling op een gasgestookt systeem.

Wij kunnen er niet omheen: Nederland moet van het gas af. Tijdig de mogelijkheden te onderzoeken, kan jou veel kosten en problemen te helpen besparen! Neem daarom contact met ons op als jij van plan bent om binnenkort te gaan verbouwen/ uitbouwen en hulp nodig hebt bij het maken van jouw keuzes. Wij helpen jou graag om de beste duurzame oplossingen te vinden voor jouw situatie en jouw woning. Tot gauw!
Voor alle vragen rondom de bouwwerkzaamheden aan jouw woning, vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op. Vrijblijvende offerte is altijd kosteloos!